Roxy´s

Hvad er Lure Coursing ?

Hvorfor Lure Coursing ?

Den naturlige jagt, forfølgelsen af et stykke vildt til byttet er nedlagt (the kill), har været forbudt i mange år. Mennesket har forsøgt, at give mynden en anden mulighed for at bruge sine evner ved at arrangere hundevæddeløb.
Dog er baneløb en sølle erstatning for den rigtige jagt. Derfor har man forsøgt, at finde frem til en måde, hvor myndens naturlige instinkter bliver plejet og hvor man på den bedst mulige måde kan efterligne en rigtig harejagt. Således er man kommet frem til coursing.

Der er mange muligheder: Over stok og sten, så det ligner den naturlige jagt mest muligt, på fodboldbaner eller andre jævne arealer, hvor et parcour bliver lagt ud sådan, at at de skarpe sving ligner harens naturlige adfærd, eller som i England og Irland hvor man bruger levende harer, på et afgrænset område. Som grundlag for alle forsøg, har man haft det ønske at give hunden en erstatning for den rigtige jagt.

Hvad skal man lægge mærke til når man ser en "coursing"?

Haren vil forsøge at blive den forfølgende hund kvit så hurtigt som muligt. Er hunden hurtigere end haren vil den indhente haren og forsøge at komme op på siden af den og derfra angribe og dræbe haren. I angrebsøjeblikket bliver hunden nødt til at sætte farten ned og dette udnytter haren ved pludselig at ændre retning, helt op til 90 grader. Harens korte forben og enormt lange og stærkt vinklede bagben, gør den ekstrem hertil.

Nu må hunden forsøge at følge med, da haren ved denne afværge manøvre har fået et nyt forspring.

Dette spil fortsætter, indtil en klog erfaren hare finder et smuthul eller det lykkedes for hunden at fange og nedlægge haren. Det er ikke nemt, at overføre disse forhold til et coursing parcour.
Egentligt skal svinget komme ganske kort før angrebet. Det vil betyde at hunden drejer meget tæt på rullen (kunstigt sving), og dette kan være farligt for hunden og derfor gør man af sikkerhedsgrunde afstanden mellem hund og hare (skind) lidt større ved svinget.

Et tidligt sving, fører til at hunden kan afkorte sit sving og meget hurtigt kan komme op til haren igen. Derfor må afstanden mellem rullerne være relativ stor. Dertil kommer at i coursing løber hundene parvis. Mynderacer der er vant til at jage sammen og instinktivt jager sammen (greyhound, saluki, borzoi), udvikler i "par-jagten" udpræget grad samarbejde, den ene driver byttet frem og den anden fanger det og dette gør byttedyrets muligheder mindre. Derimod jager afghanere alene og den vil selvom den er sammen med en andre, forsøge at fange byttet selv.

Ved konkurencer gives der point ved alle gennemløb, og dommeren giver point i for hold til :

Point afgivelse i følgende.

Agility            (Adræthed)

Speed              (Hastighed)

Endurance     (Udholdenhed)

Enthusiasm     (Entusiasme)

Intelligensen   (Intelligens)

Se / læs mere på www.myndeklubben.dk